Terapia v čase korony a duševné zdravie

V posledných mesiacoch sa vo svete šíri pandémia nového koronavírusu, ktorý na základe svojej genetickej podobnosti s vírusom SARS-CoV dostal meno SARS-CoV-2.

Koronavírus netestuje iba zdravie, ale vzhľadom na obmedzenia, ktoré sa dotknú veľkej časti krajiny, aj naše vzťahy. Nové pravidlá na jednej strane okliešťujú spoločenský kontakt, na druhej ho v rámci preventívnej karantény rodinným príslušníkom doprajú viac, než je pre nich obvyklé. A čo deti?

Deti, ktoré denno-denne potrebujú špeciálne terapie? V Sloníček, o.z sme pre ne pripravili e-learningový program. Tento program je rozdelený na jednotlivé kapitoly a tie sa rozvetvujú do ďalších podkapitol. Snažili sme sa obsiahnuť každú jednu oblasť komplexného rozvoja. Rodičia tam nájdu sekciu multisenzorického prístupu, prvé úchopy, reč, jazyk a komunikácia a veľa ďalšieho. Okrem e-learningu prebiehajú aj online terapie. Snažili sme sa čo najviac priblížiť deťom ich terapie tak, aby vedeli pokračovať tam, kde skončili a následne nadviazať na začaté programy. Mnoho rodičov dostáva e-maily s hotovými úlohami, predlohami, či video záznamom. Snažíme sa držať spolu aj v týchto mimoriadnych časoch. Ale aby všetko bolo tak, ako má byť, je dôležité dbať o duševné zdravie.

Ako zvládnuť situáciu doma?

  • nezabúdajte na humor a láskavosť
  • učte sa byť rozvážni, nereagujte hneď, dostaňte svoj hnev pod kontrolu o tom, čo vás trápi, hovorte skôr, než vybuchnete, učte sa byť otvorení
  • nechoďte spať pohádaní, snažte sa nedorozumenie si vysvetliť
  • dovoľte si vyjadriť svoje emócie a rešpektujte ich u toho druhého
  • nechajte si vzájomný priestor na súkromie a pokoj, predídete zbytočnému napätiu
  • podeľte si prácu v domácnosti, docielite rovnováhu a spokojnosť
  • hrajte sa spoločenské hry, spoločne tvorte, varte, upravujte byt, zapojte do aktivít aj deti
  • nezabudnite na spoločné stravovanie a rozhovory bez mobilov
  • dohodnite si pravidlá a režim, ako budete doma fungovať, zapojte do nich aj deti
  • čítajte deťom rozprávky
  • choďte na spoločné prechádzky, alebo aspoň do záhrady

Prosím nezabudnite na láskavosť, empatiu a dôveru. Ľudský život je nenahraditeľný. Veľa zdravia prajeme a vidíme sa čoskoro.


Rozpoviem ti Vianočný príbeh

Vianoce sú časom radosti a pokoja, časom, ktorý je sviatočný. Aj my v Sloníčku sa snažíme v tomto období rozdávať viac lásky, porozumenia a empatie. A tak, ako každý rok, organizujeme počas decembra rôzne charitatívne projekty.

Na začiatku decembra nás navštívil starý dedo s veľkou bradou. Áno, bol to Mikuláš. Deťom priniesol dobroty, ktoré boli nielen zdravé, ale boli hlavne chutné. Tu si dávame veľmi záležať na tom, aby zloženie keksíkov, ktoré po večeroch pre deti pečieme, bolo naozaj kvalitné. A najpodstatnejšie pre nás je, aby ich mohlo každé jedno dieťa aspoň ochutnať (mnohé deti majú náročné diéty). Aj tento rok mali mikulášske balíčky veľký úspech. Ďakujeme krásne za spätnú väzbu.

Vladko a jeho príbeh

Sme si vedomí, že financovanie špeciálnych potrieb detí s viacnásobným postihnutím je vďaka rastúcim nákladom rok od roka náročnejšie. Preto sme tento rok zorganizovali ďalší charitatívny predaj vianočného pečiva, tentokrát pre spoločnosť Minit. Vianočné medovníčky, ktoré sme po večeroch napiekli, mali medzi zamestnancami tejto spoločnosti pozitívny ohlas a preto môžeme aj túto akciu zaradiť medzi ďalšie úspešné aktivity adventného obdobia.

Vďaka ľudom s veľkým srdcom sme organizovali charitatívnu akciu s názvom Krajšie Vianoce pre Vladka. V salóne Pedikúra Ivana sa počas celého adventného obdobia konala zbierka, na ktorú prispeli viacerí dobrí ľudia navštevujúci tento salón. Ivka, ďakujeme pekne za Tvoju ochotu, pomoc a za Tvoje obrovské srdce pre túto akciu.

Všetky vyzbierané peniažky, ktoré sme v mene Vladka vyzbierali, mu venujeme na financovanie jeho špeciálno-pedagogických terapií. Podarilo sa nám vyzbierať krásnych 715 EUR na terapie a 10 EUR na plienky. Všetkým, ktorí sa na týchto aktivitách podieľali akýmkoľvek spôsobom, či už organizačne alebo prostredníctvom finančného príspevku, v mene Vladka ďakujeme.

Viac informácii o Vladkovi, jeho diagnóze a o ďalších aktivitách na podporu Vladka nájdete na webovej stránke https://www.slonicek.com/krajsie-vianoce-pre-vladka/

Darčeky, samé darčeky

Vianoce v Sloníčku milujeme a od septembra sa na ne tešíme. Plánujeme obsah vianočného balíčka pre detičky a pre ich rodičov. No tento rok bol v čomsi výnimočný a iný. Chceli sme zachovať túto darčekovú tradíciu a zároveň balíčky vylepšiť, priniesť viac autentickosti, ručnej práce a lásky. Nad obsahom každého balíčka sme popremýšľali, ručne sme ho balili a každý z obdarovaných detí a rodičov si v ňom nájde jedinečné darčeky a maličkosti.

V závere roka je ten najlepší čas obzrieť sa, čo všetko nám jeho priebeh priniesol, čo nám vzal, čo všetko sme zažili a na čo budeme v dobrom spomínať. Aj týmto spôsobom sa vám v mene celého občianskeho združenia Sloníček chceme poďakovať za priazeň, ktorou ste nás zahŕňali počas celého roka a ktorá nám dávala energiu do príprav každej jednej terapie, diagnostiky a pomoci.

Želáme vám i vašim blízkym, aby ste prežili v zdraví a pokoji nielen samotné vianočné sviatky, ale aj celý nasledujúci rok 2020.

Monika Lőfflerová


Leto 2019 so Sloníčkom

Tento blog píšeme v čase, keď sa leto definitívne skočilo. Posledné lúče slnka nám ohrievajú chrbát a vôňa čerstvo pokosenej trávy zapĺňa naše zmysly. V tejto chvíli nám zostali iba spomienky.

Tak, ako to býva zvykom, leto pre nás v Sloníčku znamená veľa práce. Spolu s deťmi sme zažili množstvo krásnych chvíľ, realizovali sme rôzne aktivity, veľa sme sa nasmiali a prežili nespočetné množstvo momentov plných lásky.

V júli sme s deťmi cestovali do rozprávkového sveta. Nechýbali témy ako kozmonaut, čarodejník, veselé farbičky, či strašidelný drak. V auguste na nás čakala najväčšia dobrodružná loď, ktorá nás zobrala do divočiny, do ďalekej Ameriky, či Afriky a ukázala nám ako funguje svet.

Vďaka intenzívnym programom a plánom zažilo každé dieťa komplexný rozvoj. Vieme, že každé z detí je jedinečné a aj programy boli prispôsobené tak, aby zohľadňovali ich potreby. Nuž a ako intenzívne pobyty vnímaju ,,naši“ rodičia?

Paťkova mamina píše:

„Dobrý večer :). My sme s intenzívnymi pobytmi veľmi spokojní. Paťko sa k vám tešil a terapie počas intenzívneho týždňa ho bavili. Jeho limity sú opäť o čosi posunuté vpred, hlavne v rozprávaní. Postupne sa mu nabaľuje slovná zásoba. Určite budeme chcieť takýto týždeň absolvovať aj ďalší rok a všetkým ostatným ho tiež vrelo odporúčame.“

Adamkova mamina:

„Hneď ako u Teba, Monika, Adamko skončil s intenzívnym týždňom, som Ti chcela napísať. No bilo sa vo mne, či Ti napísať iba súkromne alebo verejne na sociálnej sieti, nech to vedia všetci. Ja len chcem, aby si vedela, že si veľmi vážim to, čo robíš pre Adamka a všetky tieto krásne detičky. Za Tvoj prístup s veľkým srdcom nielen k nim, ale aj k nám rodičom (to hovorím z mojej osobnej skúsenosti :). Sama vidím, že u Teba sa Adamko naučí najviac a tiež vidím to, s akou radosťou k Tebe na terapie chodí. Všade v školách mi hovoria, že Adamko dlho neudrží pozornosť pri jednej aktivite, no u Teba zvládol byť celé hodiny. Veď ho veľmi dobre poznáš, veríš mu a nevzdávaš to s ním. Patrí Ti obrovské ďakujem.“

Alžbetkina mama:

„Píšem v menej Alžbetky, ktorá mi rozprávala, že sa jej v Sloníčku veľmi páčilo :). Ja som rada, že Ali našla v Monike kamarátku a tak im tie spoločné terapie idú omnoho ľahšie. Intenzívny terapeutický týžden odporúčam aj iným, dieťa sa veľa nového naučí, plus mu to pomôže zmierniť zdravotný problém, ktorý má. Ali bývala po príchode domov veľmi unavená, čo značí, že na terapii naozaj intenzívne pracovala. Určite by sme na týždenný intenzívny terapeutický pobyt išli aj počas budúceho leta 💜🐘💜.“

Lukáško s maminou:

„Na leto som sa celý rok veľmi tešila a netrpezlivo čakala, či sa nám ujde termín na týždenný pobyt v Sloníčku. Minulý rok sme boli v roli náhradníkov, no mali sme šťastie a Luky absolvoval týždenný pobyt aj minulé leto. Už vtedy prišli výsledky rýchlosťou blesku, čomu sme sa všetci doma veľmi tešili, a preto sme chceli ísť na týždenný pobyt do Sloníčka opäť.

Pošťastilo sa, a Luky mal nastúpiť na tretí týždeň s témou Abrakadabra. Priznám sa, Lukáško je dosť tvrdohlavý a samotný efekt špeciálno-pedagogickej terapie je veľmi závislý na tom, s akou náladou na terapiu prichádza. Naša Monika ale vie, čo na neho platí a preto som nemala žiadne obavy. Dúfala som v ďalší pokrok. Veľmi ma prekvapili odchody do Sloníčka bez sĺz, Luky sa k Monike toto leto doslova tešil. Každým dňom u neho nastávalo lepšie porozumenie hovoreného slova, viac a viac sme rečovo komunikovali. Síce sme sa spolu s Monikou aj veľa natrápili, no jeho slovná zásoba sa postupne obohacuje o nové slová. Nie je ich veľa, ale sme vďační aj za to, nakoľko nám to dosť pomáha v komunikácii.

Pri plazení vidno, že sa zlepšilo periférne videnie, čo je pre nás tiež doležíte a hlavne sa zlepšil zrak. Aj rodina či priatelia si hneď všimli, že mu očko zabieha máličko, a niekedy už vôbec. Som veľmi rada, že sme sa leta so Sloníčkom mohli zúčastniť, že mame takú užasnú špeciálnu pedagogičku Moniku, ktorá to s Lukáškom nevzdala a posúva ho vpred, aby sa vedel začleniť do bežného života. Veľmi si ceníme čo pre nášho bojovníka a nielen pre neho robí. Je vidno že to, čo robí , robí s láskou. Ďakujeme za všetko❤️.“

Alexík s maminou:

„Pre nás bol tábor prínosom, tak ako každý rok. Vďaka Monike za nápad, aby si Alex prostredníctvom komiksov vytvoril vzťah k čítaniu. Terapeutický týžden ho vždy nachystá na plynulý začiatok školy a lepšie sa mu nabieha na školský režim. Tieto intenzívne pobyty by som odporučila všetkými 10timi aj ostatným deťom. A nie len pobyt samotný, ale hlavne včasnú diagnostiku dieťaťa, vzhľadom na to, že pomaly každé druhé dieťa má akýsi problém. Monika je veľký odborník a čo je najdôležitejšie svoju prácu robí srdcom. Ďakujeme že sme súčasťou sloníčkovskej rodiny 💜🐘.“

Sofinka s maminou:

„Sofii sa u vás veľmi páčilo, začala krajšie písať s pomôckou – aj tlačené písmo aj čísla. Krajšie rozpráva a začína dosť argumentovať, teda hádať sa so mnou. Začala mi viacej pomáhať pri umývaní zubov a obliekaní sa 😉😉😉.“

Peťko s maminou:

„Intenzívny týždenný pobyt „Leto so Sloníčkom“ nám aj tento rok veľmi spríjemnil leto a sme vďační, že sme opäť mohli byť s Peťkom jeho súčasťou. Petrík sa na každý deň veľmi tešil, pretože okrem množstva terapií, ktoré mohol absolvovať si užil aj veľa zábavy. Spoznal veľa nových vecí a opäť sa posunul vpred. Zlepšila sa mu komunikácia a porozumenie. Mala som menšie obavy, či zvládne každý deň niekoľko hodín mimo domu, ale Peťko s tým nemal žiadny problém, skôr sa mu nechcelo ísť domov 🙂.“

Chceme sa poďakovať vám, rodičom, ktorí ste nám umožnili prežiť tvorivé leto s vašími deťmi. Cítime veľkú vďaku a pokoru.

Ďakujeme a veríme, že o rok zase spolu zažijeme ďalšie krásne a tvorivé leto.

Galéria k článku


Čaro Vianoc v Sloníčku

Caro Vianoc 2018

Opäť je tu čas, kedy sa snažíme nájsť pokoj v duši, spomaliť životné tempo a vychutnávať si čarovné obdobie Vianoc. V Sloníčku začínajú prípravy na tento nádherný sviatok už koncom septembra. Rozmýšľame nad tým, aké darčeky by urobili deťom radosť, čo by potešilo ich rodičov a zároveň vymýšľame, aké drobnosti darujeme deťom pri príležitosti sviatku svätého Mikuláša. S tým úzko súvisí charitatívny predaj vianočného pečiva, či vianočné fotenie detí a samotná výroba či balenie darčekov.

Krajšie vianoce

Počas decembra 2018 prebiehali rôzne charitatívne akcie, ktoré sme organizovali, alebo na ktorých sme boli aktívnymi účastníkmi.

Úvod decembra otvorila krásna charitatívna akcia v priestoroch Galérie Savoy. Počas tejto udalosti sme oslovili množstvo ľudí, ktorí sa viac či menej zaujímali o činnosť nášho združenia, o príbehy a osudy detí, ktoré navštevujú naše špeciálno-pedagogické terapie. Mnohí z oslovených sa prostredníctvom dobrovoľného finančného príspevku zapojili do dobročinnej zbierky, ktorej výťažok predstavoval 300 EUR. Vďaka dodatočným darom kolegov a spolupracovníkov našich dobrovoľníkov sa suma navýšila o ďalších 60 EUR.

Sme si vedomí, že financovanie špeciálnych potrieb detí s viacnásobným postihnutím je vďaka rastúcim nákladom rok od roka náročnejšie. Preto sme tento rok zorganizovali ďalší charitatívny predaj vianočného pečiva, tentokrát v spoločnosti Siemens. Je to ďalšia úspešná aktivita v adventnom období, vďaka patrí najmä osobe, ktorá si neželá byť menovaná, no ona vie, že my vieme :). Veľmi si vážime ľudí ochotných nezištne pomáhať, o to viac si vážime tých, ktorý túto pomoc nerobia kvôli publicite. Viacerí zo zamestnancov spoločnosti Siemens sa kúpou medovníka v tvare srdca podieľali na výnose z tohto predaja, ktorého celková suma nie je v čase písania tohto blogu známa. Článok budeme aktualizovať 21. 12. 2018 a informáciu o vyzbieranej sume doplníme na toto miesto. Update 21.12.2018: Celkovo sa za medovníky v tvare srdca podarilo vyzbierať 207,25 EUR.

Všetky vyzbierané peniažky poputujú Peťkovi na financovanie špeciálno-pedagogických terapií. Veľmi sa tešíme, že sme všetci spoločne pomohli dobrej veci. Ak vás Peťkov príbeh zaujíma bližšie, tu sa dozviete viac.

Vďaka dobrým ľudom zo spoločnosti Siemens, ktorých nápadom bol Mikulášsky medovníkový balíček, sa nám podarilo vyzbierať ďalších 429 EUR. Vyzbierané peniažky použije naše združenie na kúpu kyslíkového prístroja. Opäť by sme radi poďakovali známemu-neznámemu, ktorý nám v tomto veľmi pomohol. Ďakujeme.

Dobrí ľudia s krásnym srdcom

Radi by sme sa všetkým vám, ktorý si čítate tento blog, poďakovali za vašu dôveru. Ale aj za všetky pripomienky, pochvaly či kritiku, ktorú ste nám počas celého roka adresovali. No najviac ďakujeme za Vás, všetci dobrí ľudia. Bez vás by bola naša cesta v mnohom náročnejšia. Aj vďaka vám sme si tento rok mohli zakúpiť nové terapeutické pomôcky, hudobné nástroje, skladačky, Montessori hračky, kompenzačné pomôcky, spievajúce misky, polohovacie kreslo, pomôcky na rozvoj vestibulárneho systému a mnoho detských knižiek.

Na začiatku roka sme si v združení stanovili cieľ rozvíjať zmyslové vnímanie detí aj prostredníctvom účasti na rôznych projektoch: Zvuky cez ruky, Zvedavý Sloníček – Snoezelen. Tak, ako predchádzajúci rok, tak aj tento bol rozčlenený na tematické vzdelávacie týždne, úspešne sme zopakovali týždenné intenzívne pobyty počas Leta 2018 so Sloníčkom, záver roka tradične uzatvorili Mikuláš a Vianoce v Sloníčku. Milí rodičia, vám patrí naše veľké ďakujem.

Keďže nám osud detí navštevujúcich naše terapie nie je ľahostajní, mnohým z nich sme pomáhali či už finančne v podobe permanentiek, intenzívnych pobytových týždňov alebo špeciálno-pedagogických pomôcok. Nezabúdajte, vždy sme tu pre vás.

Tento blog je náš posledný v roku 2018. Ďakujeme vám za spoločné chvíľky, ktoré sme spolu prežili. Prajeme vám všetkým pokojné prežitie Vianoc a už teraz sa na vás tešíme v novom roku 2019, ktorý bude, dúfajme, lepší, ako bol rok 2018.

Monika Lőfflerová

Galéria k článku


Leto 2018 so Sloníčkom

Júlové dobrodružstvá

Letné prázdniny sa definitívne skončili a v srdci nám zostávajú už len spomienky. Musíme uznať, že sme neleňošili a prežili sme nádherné tvorivé leto.

Začiatok prázdnin sa začínal krásnou témou: „Kde bolo, tam bolo“, kde Lucka prežila vďaka rozprávkam tisíce príbehov, spoznala rozprávkové postavičky, vyskúšala rôzne maňušky, zaspievali sme si pesničky. Bol to naozaj perfektný týždeň.

Druhý júlový týždeň nás na svojej rakete navštívil kozmonaut Lukáško. Ukázali sme si raketu, pozreli video slnečnej sústavy, vyfarbili Marťana, skúmali sme encyklopédie s vesmírnou tématikou a veľa iného. Téma týždňa: „Raketou do oblakov“ sa nám parádne vydarila. Ako sme už písali, leto bolo tvorivé a čarovné.

Nemôžeme zabudnúť ani na našich kamošov TomáškaDamiánka. Boli to naši veľký biológovia, ktorí skúmali život v tráve. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí o lienkach, chrobákoch a mravcoch. Zistili sme, že každé zvieratko je pre nás ľudí prínosom. Chlapci pracovali s rôznymi pracovnými materiálmi, pracovnými listami, s logopedickými príbehmi, vďaka sluchovej stimulácii zažili skutočný ruch v tráve. Nielenže sa veľa nového naučili, ale zistili, že priateľstvo je v našich životoch veľmi dôležité.

Téma ďalšieho týždňa bola veľmi farebná. Dominik nám priniesol farebné dobrodružstvo až z ďalekej krajiny. Tento týždeň spoznával farby, maľoval na ľad, zrakom pozoroval meniace sa farby, počítal s farebnými guľôčkami, pracoval s rôznymi maketami, pomocou prstových farieb namaľoval obraz a urobil toho omnoho viac.

Mesiac júl nám svojím týždňovým pobytom zakončila Alžbetka. Priplávala na veľkej loďke. A viete čo na tej loďke bolo? Veľa zrakových cvičení a pracovných listov. Mnoho času sme pracovali v tme, ale veď aj námorníci sa na mori plavia nielen vo dne, ale aj v noci. Aby sme sa nestratili, zapli sme si rôzne svetielka, ako napríklad svetelné vajíčko, bublinkový valec a použili sme rôzne zrkadlá či svetelné predmety.

Augustové vzdelávanie

Alžbetka na svojej lodi opúšťala prístav Sloníček, no netrvalo dlho a ako ďalší nás navštívil malý indián Peťko. S ním sme zažili naozajstné indiánske leto. Prečítali sme si príbeh o indiánskej dedinke, vytvorili dedinu z kociek, spočítali koníkov, triedili a priraďovali zvieratá a zahrali sme sa na indiánsku kapelu. Peťko bol výnimočným hudobníkom. Zamiloval si bubnovanie :).

Ďalší týždeň sme spolu s Nelkou prežili cestu do čarovného lesa. Spoznali sme lesné zvieratká, spočítali malých zajkov, priradili maminky k ich mláďatkám, vyfarbili sme si obrázok čarovného lesa. Nelka sa naučila mnoho nového. Týždeň nám utiekol ako voda a my sme sa museli s Nelkou rozlúčiť. Viete prečo?

Prišla slečna kúzelníčka Sofinka a priniesla so sebou čary a kúzla. Veľa sme pracovali pred zrkadlom, riešili sme rôzne problémové úlohy, veď aj v kúzelnom svete to môže byť všelijako. Sofi pracovala so šanonovými úlohami, kde skladala kolegu kúzelníka, počítala hviezdy, priraďovala a triedila ovocie a zeleninu (nebola to obyčajná zeleninka a ani ovocie… všetko bolo kúzelné a mňamkové), prečítali sme si spoločne riekanky z nádhernej knižky Varila myšička kašičku, porozprávali si strašidelné historky od čarodejnice Emy. Tento týždeň bol čarovný a zábavný. Ďakujeme Sofi!

Posledný prázdninový týždeň k nám prišiel na návštevu malý vedec s obrovským kufríkom – Alexík. Priniesol so sebou veľa písmen, číslic, príkladov a rôznych úloh. Prečítali sme si veľa príbehov, prepísali rôzne básničky, spoznávali nové písmená a vypočítali niekoľko stoviek matematických príkladov. Bol to celkom náročný týždeň, ale Alexík, ako malý vedec, to zvládol na výbornú.

Ďakujeme zo srdca

Radi by sme sa poďakovali rodičom, ktorí nám dali možnosť prežiť s ich dieťaťom tvorivé leto. Každý jeden z týchto týždňov bol výnimočný. A ako to už býva, odovzdali sme im nielen vedomosti, ale vďaka vašim deťom sme získali späť veľa lásky a pocit naozajstného šťastia. Ďakujeme a veríme, že o rok opäť zažijeme ďalšie krásne a tvorivé leto.

Pekný zvyšok leta želáme.

Naší letní táborníci